Skip to content

Korkeakoulut järjestävät lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille paikoille. 27.11.−19.12. Tutustu lisähaun koulutuksiin.

 

Näet korkeakoulujen yhteishaun valinnan tuloksesi Oma Opintopolku -palvelussa. Eri hakukohteiden valinnat valmistuvat eri aikaan. Kaikkien valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 28.6.2019.

Lisätietoa yhteishaun tuloksista

Lisätietoa paikan vastaanotosta yhteishaussa

 

Opintopolussa häiriö

Näin otat paikan vastaan korkeakoulujen yhteishausta

opiskelupaikka-myonnetty

Ota opiskelupaikka vastaan

Jos sinulle myönnetään opiskelupaikka, saat asiasta sähköpostiviestin. Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä, sillä muuten menetät paikan. Voit ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan koulutuksesta, joka alkaa samana lukukautena. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet. Kun otat opiskelupaikan vastaan, et ole enää ensikertalainen.

Ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolku -palvelussa. Tarvitset tähän suomalaisen henkilötunnuksen sekä verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sähköisen henkilökortin. Mikäli sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, voit ottaa opiskelupaikan vastaan sähköpostiviestissä olevan linkin kautta.

Kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan Oma Opintopolku -palvelussa, saat siitä vahvistusviestin sähköpostiisi. Jos et voi ottaa paikkaa vastaan sähköisesti, ota yhteyttä korkeakouluun. Jos palautat vastaanottoilmoituksen postitse, huolehdi siitä, että se saapuu perille määräaikaan mennessä. Varaa postin kulkuun useita työpäiviä.

Opiskelupaikan vastaanottamisen lisäksi sinun täytyy ilmoittautua korkeakouluun määräaikaan mennessä. Jos et ilmoittaudu määräaikana, menetät opiskeluoikeuden.

Katso tarkemmat ilmoittautumisohjeet

Jos jäit varasijalle yhteishaussa

Kun kaikkien koulutusten hakutulokset ovat valmiit, voit tulla hyväksytyksi varasijalta. Huomaa, että joissakin hakukohteissa hakijoita ei välttämättä hyväksytä ollenkaan varasijoilta. Tällainen tilanne on mahdollinen, jos kaikki valitut ottavat paikan vastaan. Suosituissa hakukohteissa varasijalta hyväksyminen sulkeutuu jo muutamassa päivässä siitä, kun kaikki valinnat on julkaistu. Seuraa oman varasijatilanteesi kehittymistä Oma Opintopolku -palvelussa.

Jos sinulle tarjotaan hakutoivejärjestyksessäsi alempaa opiskelupaikkaa ja olet varasijalla ylempään tai ylempiin, voit

a) ottaa alemman paikan vastaan ja samalla ilmoittaa jääväsi jonottamaan ylempien hakutoiveiden valinnan etenemistä. Jos tulet hyväksytyksi ylemmällä sijalla olevaan paikkaan, sen vastaanotto vahvistetaan automaattisesti ja saat asiasta sähköpostiisi ilmoituksen. Jos taas et tule hyväksytyksi varasijalta ylempiin hakutoiveisiin, alempi hakutoiveesi muuttuu automaattisesti sitovaksi.

Voit halutessasi luopua jonottamisesta ja ottaa sitovasti sen paikan vastaan, jonka olet alustavasti jo ottanut. Tämä on mahdollista vain silloin, jos et ole vielä tullut hyväksytyksi jonottamiisi hakukohteisiin. Muutoksen voi tehdä Oma Opintopolku -palvelussa.

b) ottaa alemman paikan vastaan suoraan, vaikka olisit varalla ylempiin hakutoiveisiin. Jos otat paikan vastaan suoraan etkä ilmoita jääväsi jonottamaan, ylemmät hakutoiveesi peruuntuvat.

c) ilmoittaa, että et ota myönnettyä opiskelupaikkaa vastaan, mutta jäät silti jonottamaan ylempiä hakukohteita. Näin tapahtuu automaattisesti, kun valitset En ota opiskelupaikkaa vastaan -kohdan Omassa Opintopolussa.

Kuva Oma Opintopolun näytöstä, kun valintatialnen on kesken

Esimerkki 1

Heikki Hakija on tullut kesäkuun alussa hyväksytyksi 2. hakutoiveeseen, mutta 1. hakutoiveen valinnat ovat vielä kesken. Heikki ei voi ottaa vielä tätä paikkaa vastaan, sillä hänet voidaan vielä hyväksyä 1. hakutoiveeseen. Jos Heikki hyväksytään myös 1. hakukohteeseen, 2. hakutoive peruuntuu automaattisesti. Jos Heikkiä ei hyväksytä 1. hakutoiveeseen, hän voi ottaa 2. hakutoiveen paikan vastaan.

Esimerkki 2

Harri Hakija on tullut kesäkuussa hyväksytyksi 2. hakutoiveeseen, mutta hän on jäänyt varasijalle 1. hakutoiveeseen. Harri ei ole ottanut hänelle tarjottua opiskelupaikkaa vielä vastaan. Myöhemmin hänet hyväksytään myös 1. hakutoiveeseen varasijalta. Tässä tilanteessa hän voi valita, ottaako 1. vai 2. hakutoiveen opiskelupaikan vastaan.

Esimerkki 3

Hanna Hakija on saanut 3. hakutoiveelta paikan, jonka hän ottaa vastaan. Lisäksi hän jää jonottamaan kahta ylempää hakutoivettaan, joihin hän on varalla.

  1. Hanna saa sähköpostiinsa ilmoituksen siitä, että hänet on hyväksytty 2. hakutoiveeseensa, mutta on edelleen jonossa 1. hakutoiveeseen. Paikan vastaanotto 3. hakutoiveeseen peruuntuu automaattisesti ja siirtyy 2. hakutoiveeseen. Hanna saa asiasta sähköpostiin ilmoituksen.
  2. Hanna tulee varasijalta hyväksytyksi myöhemmin myös 1. hakutoiveeseen. Tällöin 2. hakutoive peruuntuu, ja hänen sitova paikan vastaanotto siirtyy 1. hakutoiveeseen. 1. hakutoiveesta tulee siis Hannan opiskelupaikka, ja Hanna saa sähköpostiin ilmoituksen asiasta.
  3. Jos Hanna ei saa paikkaa varasijalta kummastakaan ylemmästä hakukohteesta, 3. hakutoive muuttuu automaattisesti sitovasti vastaanotetuksi.

Näin otat paikan vastaan Oma Opintopolku -palvelussa

Kysy valinnasta ja paikan vastaanotosta

Jos haluat kysyä valinnan tuloksista ja/tai paikan vastaanottamisesta, ota yhteyttä korkeakoulujen hakijapalveluun. Korkeakoulut vastaavat hakijoiden ohjauksesta ja neuvonnasta.