Skip to content

Korkeakoulut järjestävät lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille paikoille. 27.11.−19.12. Tutustu lisähaun koulutuksiin.

 

Näet korkeakoulujen yhteishaun valinnan tuloksesi Oma Opintopolku -palvelussa. Eri hakukohteiden valinnat valmistuvat eri aikaan. Kaikkien valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 28.6.2019.

Lisätietoa yhteishaun tuloksista

Lisätietoa paikan vastaanotosta yhteishaussa

 

Opintopolussa häiriö

Etkö saanut opiskelupaikkaa? Näin haet vapaiksi jääneille paikoille

Tietojenkäsittelyn opiskelijat työskentelevät tietokoneella

Jos jäit ilman opiskelupaikkaa kevään ja kesän varsinaisissa hauissa, voit hakea mahdollisille vapaille paikoille lisähaussa.

Oppilaitokset ilmoittavat omaan tahtiinsa vapaista paikoista Opintopolkuun, jonne paikat tulevat lisähakuun. Paikkoja voi tulla hakuun päivittäin ja ne myös menevät nopeasti.

Hae opiskelupaikkaa lisähaussa

Oppilaitokset järjestävät lisähakuja vapaiksi jääneille opiskelupaikoille. Lisähaut järjestetään varsinaisten hakujen jälkeen ja ne koskevat syksyllä alkavaa koulutusta. Lisähakuun voi tulla:

  • ammatillisia perustutkintoja
  • lukiokoulutuksia
  • ammatillisena erityisopetuksena järjestettäviä koulutuksia
  • valmistavia koulutuksia (kymppiluokka, VALMA, TELMA, LUVA).

Tarkista kunkin koulutuksen hakuaika erikseen, sillä eri oppilaitoksilla ja koulutuksilla on eri hakuajat. Muista myös, että lisähaussa paikat voidaan täyttää jo ennen hakuajan päättymistä.

Etsi lisähaun koulutuksia

Lisähakuun tulevat vapaat paikat julkaistaan varsinaisten hakujen jälkeen. Löydät Opintopolun etusivulta suorat linkit koulutuksiin, joissa on vapaita paikkoja. Voit myös etsiä vapaita paikkoja Opintopolun sanahaulla. Tee näin: Paina Hae-nappia, ja saat listalle kaikki koulutukset. Rajaa hakua hakutulossivulla laittamalla ruksi kohtaan Haku on käynnissä. Voit lisäksi valita muita rajauksia, kuten

  • koulutustyypin (esim. lukio)
  • pohjakoulutuksesi (esim. peruskoulu)
  • opetuskielen tai
  • paikkakunnan.

Saat listan koulutuksista, joihin voit hakea. Kun löydät kiinnostavan koulutuksen, näet koulutuksen lisätiedoissa (”Avaa lisätiedot”) vapaat paikat otsikon ”Hakukohteet, joissa paikkoja vapaana” alla.

Täytä hakulomake

Hae koulutukseen painamalla Hae vapaata paikkaa -painikketta. Lisähaussa haet yhdellä hakemuksella yhteen koulutukseen kerrallaan. Jos haet useampaan kuin yhteen koulutukseen tai oppilaitokseen, täytät siis jokaisesta oman hakulomakkeen.

Jos tulet valituksi, oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä ja kertoo, miten ja mihin mennessä sinun pitää ottaa paikka vastaan.

Jos sinulla on kysyttävää koulutuksesta tai hakemisesta, ota yhteyttä suoraan oppilaitokseen. Löydät oppilaitoksen hakuneuvonnan yhteystiedot Opintopolusta koulutuksen Valintaperusteet ja pääsykokeet -tiedoista.

Mieti myös näitä vaihtoehtoja

Keväällä alkavat ammatilliset koulutukset

Voit hakea syksyllä tammikuussa alkaviin koulutuksiin. Syksyisin ei järjestetä yhteishakua, vaan haet suoraan koulutukseen Opintopolussa. Eri oppilaitoksilla ja koulutuksilla on eri hakuajat. Löydät tarkemmat tiedot hakuajoista Opintopolusta koulutuksen Valintaperusteet ja pääsykokeet -tiedoista. Tammikuussa alkavat koulutukset näkyvät Opintopolussa alkusyksyllä.

Kansanopistojen koulutukset

Kansanopistoissa on useita sekä nuorille että aikuisille suunnattuja vapaan sivistyksen linjoja. Vähintään 12 viikon pituiset koulutukset löytyvät Opintopolusta. Tietoa lyhyemmistä kursseista saat Kansanopistoyhdistyksen verkkopalvelusta tai suoraan kansanopistoista.

Muista, että suoritetuista koulutuksista saat myös lisäpisteitä seuraavan kevään yhteishaussa.

Tarvitsetko apua?

Jos et saanut paikkaa kevään hauissa, sinun kannattaa keskustella jatkosuunnitelmistasi oman koulusi opinto-ohjaajan kanssa. Voit lisäksi saada ohjausta työ- ja elinkeinotoimiston koulutusneuvonnasta, jonka löydät myös Facebookista (koulutusneuvonta.fi).

Ohjaus- ja neuvontapalveluiden yhteystiedot