Skip to content

Korkeakoulut järjestävät lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille paikoille. 27.11.−19.12. Tutustu lisähaun koulutuksiin.

 

Näet korkeakoulujen yhteishaun valinnan tuloksesi Oma Opintopolku -palvelussa. Eri hakukohteiden valinnat valmistuvat eri aikaan. Kaikkien valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 28.6.2019.

Lisätietoa yhteishaun tuloksista

Lisätietoa paikan vastaanotosta yhteishaussa

 

Opintopolussa häiriö

Yhteishaku vaihe vaiheelta

Mihin voin hakea yhteishaussa perusopetuksen jälkeen? 

Voit hakea

 • ammatilliseen perustutkintoon tai
 • lukioon

hakulomake

Täytä hakulomakkeen kaikki kohdat osoitteessa Opintopolku.fi.

Voit samalla hakulomakkeella hakea sekä ammatilliseen koulutukseen että lukioon, yhteensä enintään viiteen koulutukseen. Voit harjoitella hakemista yhteishaun demoversiossa, joka avautuu marraskuun aikana.

Näin haet koulutukseen Opintopolussa:

1. Etsi koulutuksia

etsikoulutuksia

Opintopolussa on kolme erilaista hakutoimintoa. Parhaan tuloksen saat kun käytät ohjaavaa hakua.

 1. Ohjaava haku ohjaa sinua sivu sivulta löytämään kiinnostavia koulutuksia. Valitse Opintopolun etusivun Minne hakisin-otsikon alta Olen käynyt peruskoulun. Etene sen jälkeen hakutulokseen asti.
 2. Selaile koulutuksia -toiminnon avulla voit tutustua aloittain eri koulutusmahdollisuuksiin.
 3. Vapaa sanahaku -kenttään voit kirjoittaa jonkin koulutuksen, oppilaitoksen tai ammatin ja saat siihen sopivat koulutukset näkyviin hakutulokseen.

2. Täytä hakulomake

taytalomake

 • Pääset suoraan hakulomakkeelle Opintopolun etusivun hakukalenterista tai etsimällä ensin sopivan koulutuksen etusivun sanahaulla. Klikkaa sen jälkeen koulutuksen kuvauksessa olevaa painiketta Täytä hakulomake tai Lisää muistilistalle
 • Laita hakutoiveet hakulomakkeelle toivomasi järjestykseen, 1, 2, 3…
 • Lisää halutessasi koulutuksia hakulomakkeelle. Voit laittaa enintään 5 hakutoivetta.
 • Lähetä oppilaitokselle sen mahdollisesti pyytämät liitteet.

3. Voit käyttää muistilistaa

Muistilista on hyödyllinen työkalu kun pohdit koulutusvalintojasi. Voit ensin selailla koulutustarjontaa ja valita muistilistalle kaikenlaista kiinnostavaa ja sen jälkeen siirtää koulutukset hakulomakkeelle.

muistilista

4. Voit hakuaikana muuttaa hakutoiveitasi

hakutoivemuutos

 • Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat lähettämisestä ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen vahvistusviestin. Viesti sisältää myös muokkauslinkin, jonka kautta pääset vielä hakuaikana lisäämään ja poistamaan hakutoiveita tai vaihtamaan hakutoiveidesi järjestystä. Säilytä saamasi vahvistusviesti muokkausta varten!
 • Jos sinulla on verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti, voit vaihtoehtoisesti kirjautua sisään Opintopolku.fi:ssä, ja tehdä muutoksia hakutoiveisiisi Oma Opintopolku –palvelussa hakuaikana. Oma Opintopolku –palvelussa voit hakutoivemuutosten lisäksi muokata hakutoiveisiin liittyviin kysymyksiin antamiasi vastauksia, päivittää yhteystietojasi, nähdä valintojen tulokset ja ottaa opiskelupaikan vastaan.  Lue lisää Oma Opintopolku -palvelusta.
 • Hakutoiveita ei voi muuttaa hakuajan jälkeen.

5. Pääsykokeisiin

paasykoekutsu

 • Jos koulutukseen on pääsy-, soveltuvuus- tai kielikoe, niin saat oppilaitokselta kutsun kokeisiin. Osallistu kokeisiin.

6. Opiskelijavalinnoista

valinta

 • Oppilaitos lähettää sinulle valintakirjeen kesäkuussa. Ota paikka vastaan oppilaitoksen ilmoittamaan määräaikaan mennessä.

7. Mitä eteen?

ilmanpaikkaa