Skip to content

Korkeakoulut järjestävät lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille paikoille. 27.11.−19.12. Tutustu lisähaun koulutuksiin.

 

Näet korkeakoulujen yhteishaun valinnan tuloksesi Oma Opintopolku -palvelussa. Eri hakukohteiden valinnat valmistuvat eri aikaan. Kaikkien valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 28.6.2019.

Lisätietoa yhteishaun tuloksista

Lisätietoa paikan vastaanotosta yhteishaussa

 

Opintopolussa häiriö

Usein kysyttyä ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishausta

Sain viime keväänä ammatillisen tutkintoni valmiiksi, voinko hakea yhteishaussa?

Et voi hakea yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen, vaan sinun tulee hakea aikuiskoulutukseen. Katso Opintopolusta mahdollisia sinulle sopivia aikuiskoulutuksia, tutustu koulutuksiin ja hakukäytäntöihin koulutusten kuvauksissa. Joissakin oppilaitoksissa voi olla lisäksi erilliset haut jo tutkinnon suorittaneille, katso oppilaitosten nettisivut.

Saan hakukeväänä ammatillisen tutkintoni valmiiksi, voinko hakea yhteishaussa?

Et voi hakea yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen, vaan sinun tulee hakea aikuiskoulutukseen. Katso Opintopolusta mahdollisia sinulle sopivia aikuiskoulutuksia, tutustu koulutuksiin ja hakukäytäntöihin koulutusten kuvauksissa. Joissakin oppilaitoksissa voi olla lisäksi erilliset haut jo tutkinnon suorittaneille, katso oppilaitosten nettisivut.

Aloitin viime syksynä lukiossa ja haluaisin vaihtaa ammatilliseen koulutukseen, voinko hakea yhteishaussa?

Kyllä, voit hakea yhteishaussa.

Aloitin viime syksynä ammattikoulussa ja keskeytin opintoni kuukauden jälkeen. Haluaisin hakea ammattikouluun toiselle alalle, voinko hakea yhteishaussa?

Kyllä voit.

Olen abi, voinko hakea yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen?

Voit hakea yhteishaussa lukiopohjaiseen koulutukseen, muttet peruskoulupohjaiseen koulutukseen. Sama koskee kaikkia lukion oppimäärän suorittaneita.

Olen peruskoulun jälkeen suorittanut jonkin valmistavan tai valmentavan koulutuksen eikä minulla ole opiskelupaikkaa ammatilliseen perustutkintoon johtavassa koulutuksessa tai lukiokoulutuksessa. Kuinka paljon saan valintapisteitä?

Saat 6 pistettä, jos olet suorittanut jonkin seuraavista:

 • kymppiluokan (vähintään 1100 tunnin laajuisen lisäopetuksen)
 • ammattistartin (vähintään 20 opintoviikon laajuisen ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaavan ja valmistavan koulutuksen)
 • valmentavan ja kuntouttavan opetuksen ja ohjauksen
 • maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavan koulutuksen
 • kotitalousopetuksen / talouskoulun (ei ammatillisena peruskoulutuksena suoritetun)
 • VALMA- tai TELMA-koulutuksen (vähintään 30 osaamispisteen laajuisen ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavan koulutuksen)
 • kansanopiston lukuvuoden mittaisen linjan
 • LUVA-koulutuksen (vähintään 25 kurssia sisältävän maahanmuuttajien ja vieraskielisille järjestettävän lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen.

Saat 8 pistettä, jos sinulla ei hakuajan päättyessä ole opiskelupaikkaa ammatilliseen perustutkintoon johtavassa koulutuksessa tai lukiokoulutuksessa.

Minulla on peruskoulun päättötodistuksessa yksilöllistetty arvosana matematiikassa, vaikuttaako se pisteisiini?

Yksilöllistetyt arvosanat eivät vaikuta pisteisiisi millään tavalla, keskiarvosi lasketaan sellaisenaan pisteitä antavaksi.

Mikä on harkintaan perustuva valinta?

Oppilaitos voi ottaa harkintaan perustuen enintään 30 % opiskelijoista oppimisvaikeuksien, sosiaalisten syiden tai koulutodistuksen vertailuvaikeuksien vuoksi. Saat lisätietoa näistä perusteista suoraan oppilaitoksista.

Jos haen harkinnanvaraisesti oppimisvaikeuksien perusteella, olenko mukana myös pistevalinnassa?

Kyllä, jos haet harkinnanvaraisesti oppimisvaikeuksien tai sosiaalisten syiden perusteella, sinut voidaan kuitenkin valita myös normaalien yhteishakupisteiden perusteella.

Olen käynyt peruskoulun ulkomailla, voinko hakea?

Voit hakea yhteishaussa, mutta sinut valitaan harkinnanvaraisesti koulutukseen. Toimita hakulomakkeella pyydetyt todistukset suoraan oppilaitoksiin.

Olen 9. luokkalainen, mistä saan pisteitä?

Jos haet suoraan peruskoulusta saat:

 • 6 pistettä siitä, että haet samana vuonna kun saat peruskoulun päättötodistuksen.
 • Lisäksi saat 8 pistettä siitä, ettei sinulla ole olemassa olevaa opiskelupaikkaa.
 • Todistuspisteitä voit saada enintään 16 pistettä ja painotettavista arvosanoista enintään 8 pistettä.
 • Jos ensimmäinen hakutoiveesi on ammatillinen perustutkinto, saat 2 pistettä ja mahdollisesta työkokemuksesta enintään 3 pistettä
 • Jos haet koulutukseen, jossa oma sukupuolesi on vähemmistönä, voit saada sukupuolipisteitä 2.
 • Jos oppilaitos järjestää pääsykokeen, siitä voit saada enintään 10 pistettä.

Minkälaisesta koulutukseen liittyvästä työharjoittelusta voin saada pisteitä?

Yleisestä työvoimapalvelusta annetussa laissa tarkoitetusta työharjoittelusta (työvoimapoliittiseen koulutukseen sisältyvä) saa pisteitä, jos työharjoittelua on vähintään 3 kuukautta. Pisteitä saa myös kuntouttavasta työpajatoiminnasta.

Äidinkieleni on muu kuin oppilaitoksen opetuskieli, pitääkö minun mennä kielikokeeseen?

Mikäli olet suorittanut perusopetuksen/lukion oppimäärän haettavan koulutuksen opetuskielellä tai voit osoittaa riittävän kielitaidon muulla mahdollisella tavalla, sinua ei kutsuta kielikokeeseen. Lue lisää kielikokeesta.

Hain koulutukseen, jossa järjestetään pääsykoe. Saanko kutsun kokeeseen?

Saat oppilaitokselta kutsun pääsy- ja soveltuvuuskokeisiin. Kaikki hakukelpoiset hakijat kutsutaan kokeisiin.

Voiko jossakin koulutuksessa olla ennakkotehtävä?

Pääsykoe voi olla myös monivaiheinen eli ensimmäinen vaihe voi olla esimerkiksi kirjallinen koe tai tehtävä.

Mitä tarkoittaa yhteishaun hakulomakkeella oleva kohta oppisopimuskoulutuksesta?

Yhteishaun hakulomakkeella voit ilmoittaa kiinnostuksesi oppisopimuskoulutukseen. Oppilaitokset voivat saada näin tiedon niistä nuorista, jotka mahdollisesti olisivat kiinnostuneita suorittamaan ammatillisen koulutuksen oppisopimuskoulutuksena ja voivat tarpeen mukaan kertoa lisää oppisopimuksen käytännöistä. Vaikka olet ilmoittanut kiinnostuksestasi oppisopimukseen, se ei  velvoita sinua tai oppilaitosta oppisopimukseen. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työpaikkaa. Lue lisää oppisopimuksesta 

Voinko tehdä hakemukseni paperilomakkeella?

Kyllä, voit tarvittaessa pyytää paperilomakkeen hakuaikana osoitteesta neuvonta(at)testiopintopolku.fi.

Voinko vielä hakulomakkeen tallennuksen jälkeen muuttaa tai lisätä hakutoiveita?

 • Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat lähettämisestä ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen vahvistusviestin. Viesti sisältää myös muokkauslinkin, jonka kautta pääset vielä hakuaikana lisäämään ja poistamaan hakutoiveita tai vaihtamaan hakutoiveidesi järjestystä. Säilytä saamasi vahvistusviesti muokkausta varten!
 • Jos sinulla on verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti, voit vaihtoehtoisesti kirjautua sisään Opintopolku.fi:ssä, ja tehdä muutoksia hakutoiveisiisi Oma Opintopolku -palvelussa hakuaikana. Oma Opintopolku -palvelussa voit hakutoivemuutosten lisäksi muokata hakutoiveisiin liittyviin kysymyksiin antamiasi vastauksia, päivittää yhteystietojasi, nähdä valintojen tulokset ja ottaa opiskelupaikan vastaan. Lue lisää Oma Opintopolku -palvelusta.
 • Hakutoiveita ei voi muuttaa hakuajan jälkeen.

Lisää kysyttävää hakemisesta ja valinnasta?

Jos sinulla on kysyttävää hakemisesta ja valinnasta, voit kysyä Opintopolun hakuneuvonnasta yhteishausta. Puhelin: 029 533 1010

 • avoinna arkisin 9–13
 • hakuaikojen viimeisenä päivänä 9–15
 • puhelun hinta kaikkialta Suomesta paikallisverkkomaksu / matkapuhelinmaksu

Sähköposti: neuvonta(at)testiopintopolku.fi