Skip to content

Korkeakoulut järjestävät lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille paikoille. 27.11.−19.12. Tutustu lisähaun koulutuksiin.

 

Näet korkeakoulujen yhteishaun valinnan tuloksesi Oma Opintopolku -palvelussa. Eri hakukohteiden valinnat valmistuvat eri aikaan. Kaikkien valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 28.6.2019.

Lisätietoa yhteishaun tuloksista

Lisätietoa paikan vastaanotosta yhteishaussa

 

Opintopolussa häiriö

Maahanmuuttajan kielitaito

Kaikenikäisille maahanmuuttajille järjestetään suomen tai ruotsin kielen opetusta. Tavoitteena on mahdollisimman toimiva kaksikielisyys: suomen tai ruotsin kielen hallitseminen ja oman äidinkielen ja kulttuurin ylläpitäminen.

Suomen ja ruotsin kielen kurssit

Voit opiskella suomea tai ruotsia useissa oppilaitoksissa, esimerkiksi

 • ammatillisissa aikuiskoulutuskeskuksissa
 • kansanopistoissa
 • kansalaisopistoissa
 • aikuislukioissa
 • yliopistojen ja korkeakoulujen kielikeskuksissa
 • avoimissa yliopistoissa ja
 • kesäyliopistoissa.

Kursseja on monentasoisia ja -pituisia. Myös kurssimaksut vaihtelevat. Lisätietoja kursseista saat oppilaitoksista sekä työ- ja elinkeinotoimistojen tietopalvelusta. (TE-palvelut.fi hyperlinkki)

Linkkejä kielenopiskeluun:

Kotisuomessa-palvelu sisältää suomen ja ruotsin kielen itseopiskelumateriaaleja. Materiaalien opiskelu ja tehtävien tekeminen edellyttävät rekisteröitymistä palveluun. Jos et halua rekisteröityä palveluun, voit selata ja katsella palvelussa olevia sisältöjä.

Voit etsiä suomen ja ruotsin kielen kursseja pääkaupunkiseudulla ja suomen kielen kursseja Tampereen seudulla. Voit etsiä kursseja tason, paikkakunnan ja kurssin ominaisuuksien mukaan.

Paikallistietoa suomen ja ruotsin kielen opiskelusta Helsingin seudulla, Tampereella, Turussa, Etelä-Savossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Kielitaidon osoittaminen kun haet opiskelemaan

Jos haet ammatilliseen tai lukiokoulutukseen ja äidinkielesi on muu kuin oppilaitoksen opetuskieli, sinut kutsutaan kielikokeeseen.

Kokeella varmistetaan, että selviydyt opinnoistasi. Oppilaitokset haluavat tietää, että ymmärrät opetuskieltä ja pystyt osallistumaan opetukseen. Kielikoe voi olla kirjallinen testi ja/tai haastattelu. Lisätietoja kielikokeista saat oppilaitoksista.

Et voi tulla valituksi koulutukseen, jos sinulla ei ole riittävää koulutuksen opetuskielen suullista ja kirjallista taitoa.

Kun haet korkeakouluun, sinulla on oltava todistus suoritetusta kielikokeesta tai olet osoittanut kielitaidon aikaisemmissa opinnoissa. Ammattikorkeakoulut kutsuvat hakijat yleensä kielikokeeseen. Yliopistot eivät tavallisesti järjestä kielikokeita, vaan ne edellyttävät todistusta kielitaidosta.

Selvitä oppilaitoksesta ennen koulutukseen hakemista, miten voit osoittaa opinnoissa tarvittavan kielitaidon.

Suomen tai ruotsin taito yleisellä kielitutkinnolla

Voit osoittaa opiskelussa tarvittavan kielitaidon suorittamalla yleisen kielitutkinnon. Tutkinnon voit suorittaa perus- ja keskitasolla sekä ylimmällä tasolla.

Tutkinnossa on neljä osaa:

 1. Tekstin ymmärtäminen
 2. Kirjoittaminen
 3. Puheen ymmärtäminen, ja
 4. Puhuminen.

Tutkintotodistusta voit käyttää esimerkiksi työ- tai opiskelupaikan hakemiseen. Voit osoittaa todistuksella myös suomen tai ruotsin taitoasi, jota vaaditaan esimerkiksi Suomen kansalaisuuden saamiseksi.

Suomen kielen keskitason tutkinto järjestetään neljä kertaa vuodessa, muiden tasojen ja muiden kielten tutkinnot tavallisesti kaksi kertaa vuodessa. Eritasoiset tutkinnot ovat maksullisia.

Kielitaidon osoittaminen muulla kielitutkinnolla tai aiemmalla koulutuksella

 • Jos olet suorittanut jonkun muun kielitutkinnon, ota yhteyttä oppilaitokseen ja kysy, hyväksyykö se tutkinnon osoituksena kielitaidosta.
 • Jos olet suorittanut aikaisemman koulutuksen, tutkinnon tai sen osan jollain kielellä, yhteyttä oppilaitokseen ja kysy, hyväksyykö se tutkinnon osoituksena kielitaidosta.

Lue lisää kansainvälisistä kielitutkinnoista ja kokeista