Skip to content

Korkeakoulut järjestävät lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille paikoille. 27.11.−19.12. Tutustu lisähaun koulutuksiin.

 

Näet korkeakoulujen yhteishaun valinnan tuloksesi Oma Opintopolku -palvelussa. Eri hakukohteiden valinnat valmistuvat eri aikaan. Kaikkien valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 28.6.2019.

Lisätietoa yhteishaun tuloksista

Lisätietoa paikan vastaanotosta yhteishaussa

 

Opintopolussa häiriö

Ammatillinen koulutus maahanmuuttajille

Voit suorittaa ammatillisen koulutuksen perusopetuksen jälkeen. Ammatillisen perustutkinnon opiskeleminen johtaa useimmiten suoraan työelämään ja ammattiin, mutta voit myös jatkaa opintoja esimerkiksi korkeakoulussa. Opiskelu on käytännönläheistä ja sisältää harjoittelujaksoja työelämässä. Etenet opinnoissasi joustavasti omaan tahtiin. Suoritat tutkinnon näytöillä, eli osoitat ammattitaitosi käytännön työtehtävissä pääosin työpaikoilla. Tutkintoon johtava opiskelu on maksutonta maahanmuuttajille.

Ammatillisen perustutkinnon voit suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Turvapaikanhakijana voit hakea oppisopimuskoulutukseen, jos turvapaikanhakijan työnteko-oikeutta koskevat ehdot täyttyvät.

Ammatillista koulutusta järjestetään suomeksi tai ruotsiksi. Joissakin oppilaitoksissa järjestetään koulutusta myös englanniksi. Lue lisää englanninkielisistä koulutuksista Studyinfon sivuilta.

Hae ammatilliseen koulutukseen yhteishaussa

Keväällä peruskoulun päättävät ja ilman toisen asteen tutkintoa hakevat koulutuksiin helmi-maaliskuun aikana yhteishaussa. Ammatilliseen koulutukseen haet perusopetuksen päättötodistuksella tai vastaavalla ulkomaisella todistuksella. Jos äidinkielesi on muu kuin koulutuksen kieli etkä voi osoittaa, että sinulla on riittävä kielitaito (esimerkiksi perusopetuksen päättötodistuksella), sinut kutsutaan kielikokeeseen. Lue lisää eri koulutusmuodoista, hakemisesta ja valintaperusteista:

Ammatillisen koulutuksen voi suorittaa myös aikuisena

Aikuisten ammatillista koulutusta ovat:

  • ammatilliset perustutkinnot
  • ammattitutkinnot ja
  • erikoisammattitutkinnot.

Ammatillisen perustutkinnon aikuisille voi suorittaa

  • (näyttötutkintona, jos sinulla on työelämässä, aikaisemmissa opinnoissa tai harrastuksissa hankittua osaamista)
  • näytöillä, jolloin ammattitaito osoitetaan käytännön työtehtävissä pääosin työpaikoilla
  • oppisopimuskoulutuksena tai
  • työvoimakoulutuksena, joka on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alaisille aikuisille.

Ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto suoritetaan aina näyttötutkintona. Koulutuksen järjestäjä päättää valintaperusteista. Tutkintojen suorittamisen avuksi järjestetään myös valmistavaa koulutusta.

Joissakin oppilaitoksissa järjestetään ammatillista koulutusta englanniksi. Näihin haetaan erillishaussa suoraan oppilaitokseen.

Lue lisää:

Aikuisten ammatillinen koulutus