Skip to content

Korkeakoulut järjestävät lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille paikoille. 27.11.−19.12. Tutustu lisähaun koulutuksiin.

 

Näet korkeakoulujen yhteishaun valinnan tuloksesi Oma Opintopolku -palvelussa. Eri hakukohteiden valinnat valmistuvat eri aikaan. Kaikkien valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 28.6.2019.

Lisätietoa yhteishaun tuloksista

Lisätietoa paikan vastaanotosta yhteishaussa

 

Opintopolussa häiriö

Jos sinulla on jo tutkinto

Ammatillinen koulutus ι Ammattikorkeakoulut ja yliopistot

Miten haet ammatilliseen koulutukseen

Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea aikuiskoulutukseen. Aikuiskoulutuksena järjestetään samoja ammatillisia perustutkintoja kuin nuorillekin. Lisäksi aikuisille on tarjolla lukuisia ammatti- ja erikoisammattitutkintoja.

Ammatillisissa oppilaitoksissa voi olla tarjolla opiskelupaikkoja tutkinnon suorittaneille. Löydät tietoa koulutuksista oppilaitosten omilta sivuilta. Koulutuksiin myös haetaan ottamalla yhteyttä suoraan oppilaitokseen.

Aikuiskoulutukseen haet suoraan oppilaitokseen. Usein hakuaika on jatkuva, ja oppilaitokset täyttävät vapaita paikkoja pitkin vuotta.

Ammatillisen tutkinnon voit suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.

Et voi hakea yhteishaussa

Jos olet suorittanut ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, et voi hakea yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen vaan haet suoraan oppilaitokseen.

Mitä ammatillisessa voi opiskella

Näin haet ammatilliseen aikuiskoulutukseen

Miten haet korkeakouluun

Opintopolusta löydät kaikki tutkintoon johtavat koulutukset. Korkeakouluun haetaan joko yhteishaussa tai erillishaussa. Tarkista hakuajat, hakutavat ja valintaperusteet Opintopolun koulutuskuvauksista.

Korkeakoulujen yhteishaussa voit hakea sekä ammattikorkeakouluihin että yliopistoihin yhteensä kuuteen eri koulutukseen. Yhteishaussa on mukana sekä alempia että ylempiä korkeakoulututkintoja. Tutkinnon suorittaneet hakevat samoin kuin ensimmäistä tutkintopaikkaansa hakevat, mutta ensimmäistä paikkaa hakevien mahdollisuuksien parantamiseksi on otettu käyttöön ns. ensikertalaiskiintiö.

Ensikertalaiskiintiö

Korkeakoulujen yhteishaun uudistamisen myötä korkeakoulujen täytyy varata osa aloituspaikoista niille hakijoille, joilla ei ole aikaisemmin ollut opiskelupaikkaa korkeakoulussa. Ensikertalaiskiintiöön eivät kuulu:

  • aiemmin korkeakoulututkinnon Suomessa suorittaneet
  • henkilöt, jotka ovat ottaneet vastaan korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan 1.8.2014 tai sen jälkeen

Lue lisää

Ensikertalaiskiintiö