Skip to content

Korkeakoulujen ensimmäisen haun tulokset ovat valmiita. Ota paikka vastaan 17.7. klo 15 mennessä.
Toisen yhteishaun tulokset julkaistaan 15.7. mennessä. Korkeakouluejen hakijapalvelut antavat lisätietoa valinnasta ja paikan vastaanotosta.

Opiskelijalle

Tekstiilisuunnittelija piirtää kaava työpöydän ääressä. Kuva: Olli Häkämies

Miten pääsen oppisopimusopiskelijaksi | Tietoa opinnoistaOpiskelijan taloudelliset etuudet

Oppisopimus sopii sinulle, jos haluat:

  • käytännön ammattitaidon ja ammatillisen tutkinnon
  • kokonaan uuden ammatin
  • kehittää ammattitaitoasi ja osaamistasi työn ohessa
  • suorittaa loppuun keskeytyneet ammatilliset opinnot.

Miten pääsen oppisopimusopiskelijaksi?

Aloita etsimällä itsellesi alan työpaikka. Ole aktiivinen – se kannattaa. Vinkkejä työnhakuun löydät TE-palveluiden sivuilta.

Oppisopimus perustuu määräaikaiseen työsopimukseen. Avoimia työpaikkoja löydät TE-toimiston Avoimet työpaikat –verkkopalvelusta. Valitse työn tyypiksi Oppisopimus, niin haku hakee vain oppisopimuspaikoiksi ilmoitetut työpaikat.

Työnantajat etsivät työntekijöitä CV-netistä. Kirjaudu palveluun, kerro osaamisestasi ja siitä, millaisiin työtehtäviin haluat koulutuksella opiskella. Vain verkkopalveluun tunnistautuneet työnantajat voivat lukea kirjoittamaasi esittelyä itsestäsi.

Mikäli olet jo työelämässä, keskustele työnantajasi kanssa oppisopimuskoulutuksen mahdollisuudesta. Pyydä myös työnantajaa olemaan yhteydessä oppisopimuskoulutuksen järjestäjään.

Jos olet työ- ja elinkeinotoimiston asiakas, selvitä onko oppisopimuskoulutukseen saatavissa palkkatukea. Lue lisää palkkatuesta:

Jos sinulla on kysyttävää oppisopimuskoulutuksesta, niin ota yhteyttä paikalliseen oppisopimuskoulutuksen järjestäjään. Saat oppisopimuskoulutuksen järjestäjältä henkilökohtaista ohjausta, tukea ja neuvontaa asian eteenpäin viemiseksi ja oppisopimuksen tekemiseksi.

Katso videoita oppisopimuksesta

Eri aloilla tutkinnon oppisopimuksella suorittaneet kertovat, miten he ovat opiskelleet uuteen ammattiin.

Tietoa opinnoista

Työpaikalla tapahtuva koulutus

Oppisopimuskoulutuksessa suoritat suurimman osan tutkintoon kuuluvista opinnoista työpaikalla käytännön työtehtävissä. Työtehtävät ovat monipuolisia ja soveltuvat suoritettavaan tutkintoon. Työssä oppimista voidaan järjestää myös oman työpaikan ulkopuolella, jos työssä oppiminen ei toteudu omalla työpaikalla. Saat opiskelusi tueksi vastuullisen työpaikkakouluttajan, joka osallistuu opintojesi suunnitteluun yhdessä oppisopimuskoulutuksen järjestäjän edustajan ja opettajan kanssa, ja toimii yhdyshenkilönä työpaikan, opiskelijan ja oppilaitoksen välillä.

Tietopuoliset opinnot

Tietopuolisen opetuksen määrä riippuu koulutuksen tavoitteista ja henkilökohtaisesta opiskelusuunnitelmastasi. Opiskelu on monimuotoista ja siihen kuuluu erilaisia kehittämis- ja projektitöitä, ohjattua etäopiskelua sekä etätehtäviä, joita teet usein omalla ajalla. Verkko-opetus yleistyy myös oppisopimuskoulutuksessa.

Tietopuolinen opetus järjestetään oppilaitoksessa. Saat tietoa opinnoista ja ohjausta opintojen edistymiseen oppilaitoksen opettajilta.

Katso video: Muusikko: Tutkintotodistus oli elämäni ensimmäinen järkevä paperi

Opiskelijan taloudelliset etuudet

Oppisopimuskoulutus ja mahdolliset tutkintotilaisuudet ovat maksuttomia opiskelijalle.

Oppisopimusopiskelijana saat seuraavia etuja:

  • Työjaksojen ajaksi työ- tai virkaehtosopimuksen mukaista palkkaa.
  • Tietopuolisen opintojen ajaksi päivärahaa, perheavustusta (jos sinulla on alle 18-vuotiaita huollettavana), majoituskorvausta, matkakorvausta jos matka tietopuoliseen opetukseen on yli 10 km kotoa tai oppisopimuspaikasta, halvimman yleisen kulkuneuvon mukaan.
  • Huom! Kelan opintotukea ei myönnetä oppisopimuskoulutukseen.

Voit kysyä lisää taloudellisista tuista oppisopimuskoulutuksen järjestäjiltä.

Hae kaikki oppisopimuspisteet Opintopolussa 

Linkki vie hakutuloslistalle, jossa voit vielä rajata hakutulosta esimerkiksi sijainnin mukaan.

Uravalmennuksesta oppisopimukseen

Frendi kertoi tällaisesta mahdollisuudesta. Tämä koulutusmalli on hyvä juuri siksi, ettei koko ajan olla koulun penkillä. Janne ja Ville opiskelevat oppisopimuksella kokeiksi ja työskentelevät kokkeina Santahaminan varuskunnassa. Katso lisää videolta…

 

Miehen kasvokuva. Lähde: Markkinointi-InstituuttiLue haastattelu: Myyntiura lähti nousuun

Roope kiinnostui myyntityöstä nuorena, mutta koulunkäynti ei innostanut. Työnteon ja opiskelun yhdistävä oppisopimuskoulutus ratkaisi ongelman.


Opiskelijalle

Aloita tallentamalla omat tietosi ja hae työnantajia CV-netissä

Kirjaudu